![](https://adi-way.com/wp-content/uploads/2023/03/det.jpg)
כיצד תזונה יכולה להשפיע על דלקתיות בגוף האדם? אילו מזונות ידועים כמעוררי פעילות דלקתית בגוף? אילו מזונות מומלצים כדי להימנע מדלקות? הכנו מדריך מפורט בנושא טיפול בדלקות בעזרת תזונה נכונה.
לבטח גם אתם יודעים כי כל מזון משפיע בצורה חיובית או שלילית על דלקתיות בגוף. רובנו חיים עם דלקות שונות בגופנו מבלי שנרגיש בהן, אך כאשר הדלקת מחריפה ומתפרצת אנחנו חשופים לכאבים, אי נוחות וסיכון להתפתחות מחלות כרוניות. לכן, מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ובריאה הכוללת מזונות אנטי דלקתיים, וחשוב להבין מהי דלקת וכיצד המזון שאנו צורכים יכול לסייע בטיפול בדלקות שונות.
מה זה דלקת בגוף?
דלקת היא תהליך טבעי בגוף האדם, היא נוצרת כתגובה של מערכת החיסון לגירוי מזיק כלשהו כמו פתוגנים, קרינה, חומרים רעילים ועוד. כאשר המערכת החיסונית מזהה מזהם הנכנס לגוף מתחילה תגובה פנימית ותוך תאית להגנה על הגוף. התהליך הדלקתי בא לידי ביטוי בצורה של אלרגיות, כאבי מפרקים, כאבים, חום, שינוי במצב הרוח ועוד.
התגובה הדלקתית מתחילה באזור ממוקד וללא טיפול בזמן היא מתפשטת לאזורים אחרים בגוף. ללא טיפול, הדלקת תהיה כרונית ורב מערכתית וסובלים ממנה בין חודשים לשנים.
הקשר לתזונה
התזונה בעולם המערבי לקויה מאחר והמזונות מכילים חומרים שונים הידועים כמעוררי דלקת. התזונה המערבית כוללת מאכלים ומוצרי מזון המכילים חומרים משמרים, צבעי מאכל, חומרים לשיפור הטעם, שומן טראנס, ממתיקים מלאכותיים ועוד. ידוע כי המזון המעובד והמתועש בעולם המערבי עשיר בקלוריות אך הוא דל בערכים תזונתיים, לכן צריכה גבוהה של מזונות מעובדים ומתועשים מסכנת אותנו ומגבירה את תופעת הדלקתיות בגוף.
כדאי לדעת כי רבים מתושבי מדינות המערב, כולל מדינת ישראל, סובלים מעודף משקל. מגפת ההשמנה בעולם המערבי פוגעת בבריאות האדם וחוקרים גילו ומצאו כי עודף משקל מעורר תהליכים דלקתיים בגוף מאחר שתאי השומן מפרישים חלבונים המעוררים את היווצרות הדלקת. התפרצות הדלקת גורמת לגוף להפנות משאבים רבים לטיפול בתהליך הדלקתי ויש בכך פגיעה במטבוליזם וביעילות תהליכים חשובים אחרים בגוף. לכן, אם סובלים מדלקת חשוב להתייחס גם לתזונה ומעבר לירידה במשקל יש להרבות במזונות אנטי דלקתיים כדי לסייע לגוף ולהימנע מתגובה דלקתית ומסיכון למחלות קשות.
טיפול בדלקת באמצעות שינוי תזונתי
חשוב לציין כי שינוי תזונתי יכול להפחית באופן משמעותי את התגובה הדלקתית בגוף שלנו, להקל על הכאבים ולמנוע מהדלקת להתפתח ולהתפשט לאזורים אחרים. מחקרים חדשים עוסקים בקשר שבין תזונה נכונה לדלקות בגוף, לרבות דלקת מפרקים. על פי המומחים ניתן באמצעות תזונה נכונה לטפל בתהליכים הדלקתיים בגוף ולשפר את הבריאות.
כך לדוגמה, במחקר שפורסם בשנת 2004 ובוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד נמצא קשר ישיר בין תזונה מערבית העשירה בבשר אדום מעובד, דברי מתיקה, אוכל מטוגן ודגנים מעובדים לבין רמות גבוהות של חלבון הדלקתיות (CRP), חלבון הציטוקין וחלבון אינטרלוקין 6.
אם מבחינים בתסמינים האופייניים של דלקת כגון: נפיחות, חום, אדמומיות וכאבים, מומלץ לפנות למומחים כדי לשנות את התזונה וכך ניתן לשלוט בתהליך הדלקתי ולהימנע משורה ארוכה של מחלות כרוניות קשות ובהן מחלות לב, סרטן, סוכרת, דלקת מפרקים וכדומה.
לכן, חשוב להוסיף לתזונה היומית והשבועית מזונות אנטי דלקתיים כגון:
- פירות וירקות טריים.
- אומגה 3 (דגי מים עמוקים כמו סלמון וטונה), זרעי פשתן וכו'.
- אגוזים, שקדים וזרעים (זרעי חמנייה, דלעת, שומשום שחור ועוד).
- דגנים מלאים כמו קינואה, אורז מלא או בר, כוסמת, דוחן.
- קטניות כמו כל סוגי השעועית, אפונה, עדשים, סויה, חומוס ועוד.
- תבלינים הידועים כנוגדי דלקת כמו שורש ג'ינג'ר, קארי וכורכום.
המידע באדיבות מומחי הרבלייף – תזונה מאוזנת ואורח חיים בריא
קרדיט לתמונה: pixabay