הגוף האחראי לפיקוח ולבקרה על איכות מי השתייה במדינת ישראל הוא משרד הבריאות, דרך המערך הארצי לבריאות הסביבה. משרד הבריאות אחראי על ניטור מי השתייה ומרכיביהם, ונקבעו תקנות מחמירות הקובעות את איכותם התברואתית של המים על מנת להבטיח את בריאות הציבור. במשרד הבריאות טוענים כי איכות מי הברז בישראל גבוהה והמים ראויים לשתייה ולשימושים אחרים כמו רחצה, הדחת כלים והשקיה, ובמדינה חמה כמו ישראל חשוב לשתות הרבה מאוד מים.
למרות שאיכות מי הברז בישראל נחשבת לטובה יותר לעומת מדינות זרות שונות, הציבור בארץ מעדיף לשתות מים מסוננים או מים מינרלים. בבתים ובמשרדים רבים ניתן למצוא בר מים מומלץ או מתקן אחר לסינון ולטיהור מי הברז, ויש גם אנשים שמעדיפים לרכוש שישיות של בקבוקי מים בסופר או במכולת. נשאלת השאלה האם מי הברז בישראל באמת איכותיים יותר לעומת איכות מי השתייה ברחבי העולם ורבים מעוניינים לדעת האם בטוח לשתות מי ברז במהלך החופשה בחו"ל.
איכות מי הברז בישראל
אספקת מי השתייה המגיעים לברזים בבתים ובבנייני המגורים מבוססת על שאיבת מי תהום משכבת אקוויפר ההר והחוף, מים עיליים ומי ים מותפלים. התקנים להבטחת איכות מי השתייה בישראל מתעדכנים אחת לתקופה, ובשנת 2003 התקנות השתנו לרמת התקינה הבינלאומית, לכן כיום תקנות איכות המים בישראל זהות לתקנות איכות מי השתייה במדינות המערב.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי המים בישראל קשים ויש בהם ריכוז גבוה של אבנית. כמו כן, רבים מהתושבים מקבלים אספקת מי שתייה ממתקני התפלת מי הים, והמים אינם מכילים מינרלים ומגנזיום הנחוצים לגוף. למעשה, חלק גדול מהמזהמים המומסים במי הברז נובע מזיהומים במערכת אספקת המים העירונית והביתית. יש רשויות שאינן מקפידות על ניטור המים הזורמים במערכת העירונית, ויש רשויות עם מערכות מיושנות לכן מי הברז עשויים להיות מזוהמים וירודים באיכותם. מזהמים רבים מגיעים למי הברז בגלל תשתיות ביתיות לקויות, לכן אין זה פלא כי הציבור מעדיף לשמור על בריאותו ולרכוש מתקנים שונים לסינון ולטיהור מי הברז.
כדאי לדעת כי תקנות בריאות העם מחייבות את משרד הבריאות לנטר כ-120 מזהמים סביבתיים שונים במי השתייה העשויים להיות בעלי השפעה בריאותית פוטנציאלית ובנוסף מנטרים עשרות גורמים אחרים המשפיעים על הטעם, הריח והגוון של המים. על כן המים בברזים בישראל בטוחים וראויים לשתייה, ואין צורך לחשוש מהם.
איכות מי הברז בחו"ל
ברוב המדינות בעולם מנטרים את המים באופן קבוע ושוטף, וגם ארגון הבריאות האמריקאי (CDC) מבצע בדיקות ועוקב אחר המידע המתקבל ממדינות העולם. ארגון ה-CDC ממליץ להימנע משתיית מי ברז ברוב מדינות העולם, ולדבריו יש מדינות שבהן חשוב להימנע גם מרחצה ומצחצוח שיניים במי הברז בגלל זיהומים מסוכנים.
ארגון הבריאות טוען כי יש מדינות שבהן בטוח לשתות מי ברז, ביניהן ארצות הברית, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד ומדינות מערב אירופה. כדאי לדעת כי ארגון הבריאות ממליץ לתיירים לשתות מי ברז בישראל, ולמעשה זו אחת המדינות היחידות ביבשת אסיה שבהן ניתן לשתות מים מהברז ללא חשש. בשאר הארצות, כלומר ברוב העולם, מומלץ לתיירים (ובדרך כלל גם למקומיים) להימנע משתיית מים מהברז.
לכן, כאשר טסים לחו"ל כדאי לבדוק מה ההמלצה של ארגון הבריאות לגבי שתיית מים מהברז במדינת היעד, ואם המים אינם ראויים לשתייה מומלץ להרתיח אותם או לקנות בקבוקי מים מינרלים. כמו כן, יש קפסולות מיוחדות לחיטוי המים שניתן להשתמש בהם במהלך הטיולים בחו"ל, ובהתאם לצורך אפשר לרכוש את הקפסולה בבית מרקחת או בחנות ציוד למטיילים.
קרדיט לתמונות PIXABAY