ריפוי בעיסוק מוגדר כמקצוע טיפולי, שיקומי וחינוכי, ומטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות שיאפשרו לו להתמודד עם מציאות החיים בהתאם לגילו, מצב בריאותו ונסיבות חייו. המטרה המרכזית בטיפולי ריפוי בעיסוק היא להשיב לאדם את יכולותיו לתפקד באופן עצמאי מרבי בתחומי החיים השונים, לרבות פעילות יומיומית בסיסית כמו אכילה, לבוש ורחצה, פעילויות כמו עבודה, תחזוקת הבית, ניהול פיננסי, תפקוד בשעות הפנאי ותפקוד בקהילה.
ראוי לציין כי במציאות החיים של תושבי ואזרחי מדינת ישראל, הצורך באנשי מקצוע מיומנים בתחום הריפוי בעיסוק הולך וגובר. במיוחד כיום לאור המלחמה, הטראומה בעקבותיה ומצב החירום הכללי במדינה, יש צורך במרפאים מיומנים כדי לסייע לאנשים ולקהילות שנפגעו, ולמרפאים בעיסוק יש תפקיד מרכזי ומכריע בתהליכי ההחלמה והשיקום הפיזי ו/או הנפשי, ובסיוע לאנשים לחזור לתפקוד יומיומי מיטבי.
מדוע כדאי לעבוד כמרפאים בעיסוק?
עבודה בתחום הריפוי בעיסוק מבטיחה יתרונות רבים וחשוב לזכור כי זהו מקצוע חיוני ומכריע הניצב בראש הרשימה של מקצועות שאינם יחלפו מהעולם, מאחר שגם הטכנולוגיות אינן יכולות להחליף את המטפלים. עבודה בתחום הריפוי בעיסוק מבטיחה סיפוק רב ותחושה של שליחות ותרומה לפרט ולקהילה. העבודה מאתגרת ומעניינת מאוד מאחר שפוגשים מטופלים מכל שכבות האוכלוסייה, כולל ילדים וקשישים, ובנוסף ניתן לטפל בנפגעים ובחיילים פצועים המאושפזים במחלקות השונות בבתי החולים ובמכוני השיקום.
כדאי לדעת כי בוגרי תואר ראשון בריפוי בעיסוק זוכים לביקוש רב בשוק העבודה, ויש שפע אפשרויות תעסוקה. העבודה מפגישה את המטפלים עם אוכלוסיות שונות לכן העבודה מעניינת ומגוונת מאוד, אפשר לפתח קריירה בתחום הריפוי בעיסוק ולהגיע לתפקידים בכירים וניהוליים, והעבודה עצמה מבטיחה תחושת סיפוק לאור הסיוע המוענק למטופלים השונים.
בדרך כלל מתחילים לעבוד כשכירים בבתי חולים כלליים או שיקומיים, במרפאות הקהילתיות, במכוני השיקום, במוסדות החינוך, בבתי אבות או דיור מוגן וגם בהייטק ובארגונים הקשורים למערכת הביטחון. כלומר ההסמכה של מרפאים בעיסוק מבטיחה מקצוע מעניין ומאתגר ויש מגוון רחב של אפשרויות תעסוקה לבוגרי מסלול הלימודים, וניתן לעבוד גם כעצמאים ולהקים קליניקה פרטית.
מה לומדים כדי להיות מרפאים בעיסוק?
כדי לעסוק בתחום הריפוי בעיסוק יש להירשם לתוכנית הלימודים לתואר ראשון בריפוי ועיסוק . התוכנית מתקיימת במסלול חד חוגי והסטודנטים נדרשים ללמוד קורסי בסיס ויסוד המקנים תיאוריה וידע כללי מקיף ורב תחומי, קורסים מעשיים, הכשרות מקצועיות מעשיות ע"פ הסטנדרטים של ארגון WFOT (ארגון המרפאים בעיסוק העולמי). הלימודים נמשכים 7 סמסטרים, כלומר שלוש וחצי שנים.
תוכנית הלימודים מותאמת לדרישות העדכניות ומבוססת על זיהוי מגבלות וקשיים בקרב מטופלים מאוכלוסיות שונות, טיפול ומניעה ועוד. במהלך הלימודים רוכשים ידע וניסיון לטיפולי ריפוי בעיסוק המיועדים לילדים, קשישים, מתמודדי נפש, פצועים, בעלי מוגבלויות כולל מוגבלות שכלית וריפוי בעיסוק בקהילה ובמקומות עבודה, בין היתר בחברות הייטק.
מהן אפשרויות העבודה ומה תנאי השכר?
אפשרויות העבודה של מרפאים בעיסוק כוללות תעסוקה במגוון רחב של מסגרות ומוסדות כמו בתי חולים, קופות חולים, מרפאות, מכוני טיפול, מרכזי שיקום, מוסדות סיעודיים, מוסדות או מסגרות עבור פגועי נפש, מוסדות חינוך, ארגונים כמו אקי"ם ואיל"ן, מסגרות חברתיות לקשישים ולבעלי מוגבלויות, מרכזים גריאטריים, מוסדות מחקר ועוד.
השכר החודשי הממוצע למרפאים בעיסוק:
תפקיד | ניסיון עד 5 שנים | מעל 5 שנות ניסיון |
ריפוי בעיסוק ילדים | 6,500 – 9,500 ₪ | 10,000 – 13,000 ₪ |
ריפוי בעיסוק שיקומי | 7,000 – 10,000 ש"ח | 10,000 – 14,000 ש"ח |
ריפוי בעיסוק בריאות הנפש | 7,000 – 10,000 ש"ח | 10,000 – 14,000 ש"ח |
קרדיט לתמונות PIXABAY